Sayfalar

Yıldız Teknik Üniversitesi

Tarihçe

Vilayet nafia idarelerinin "fen memuru" (eski adıyla kondüktör, yeni adıyla tekniker) gereksinimlerini karşılamak amacıyla 1911'de Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla, Paris'teki "Ecol de Conducteur"ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı bir okul kurulmuş ve okula öğrenci kaydına 22 Ağustos 1911'de başlanmıştır.

1922 'de okulun adı Nafia Fen Mektebi'ne dönüştürülmüş, öğrenim süresi 1926'da 2.5 yıla ve 1931'de 3 yıla çıkarılmıştır.

Türkiye'de imar işlerinin ve teknik hizmetlerin artması nedeniyle Fen memurları ile yüksek mühendisler arasında oluşan Türkiye'de imar işlerinin ve teknik hizmetlerin artması nedeniyle oluşan boşluğu doldurmak amacıyla 19 Aralık 1936 tarihinde yayımlanan ve 1 Haziran 1937 tarihinde yürürlüğe giren 3074 sayılı Yasa ile Nafia Fen Mektebi lağvedilerek yerine Teknik Okul kurulmuştur. 2 yıllık Fen memuru ve 4 yıllık mühendislik bölümleri olan okula Yıldız Sarayı müştemilatından, bugün de kullanılmakta olan binalar tahsis edilmiş ve buraya taşınılmıştır.



İlk kuruluşta fen memuru ve mühendislik dalında öğrenci yetiştiren inşaat ve makina bölümleri varken 1942 ve 1943 ders yılından itibaren mühendislik kısmında elektrik ve mimarlık bölümleri açılmıştır. Okul, 26 Eylül 1941 tarihinde yayımlanan İstanbul Yüksek Mühendis Okulu ve Teknik Okulu'nun Maarif Vekaleti'ne devri Hakkında Kanun uyarınca Nafia Vekaleti'nden alınarak Maarif Vekaletine bağlanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 07 Haziran 1949 tarihli kararıyla Harita ve Kadostro Mühendisliği kurulmuş ve Türkiye'de bu dalda mühendis yetiştiren ilk kuruluş olarak 1949-1950 ders yılında öğretime başlamıştır. 1951-1952 ders yılından itibaren Teknikerlik kısmı kapatılmıştır.

1959-1960 ders yılında İstanbul Teknik Okulu içinde bir ihtisas bölümü açılarak bir yıllık öğrenim sonunda yüksek mühendis ve yüksek mimar ünvanları verilmeye başlanmıştır.

03 Haziran 1969 tarihinde yayımlanan 1184 sayılı Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademileri Yasası ile, özerkliği olan yüksek dereceli bir öğretim ve araştırma kurumu olarak kurulmuştur. 1971'de özel yüksekokullar 1472 sayılı yasa ile kapatılmış, bunlardan mühendislikle ilgili olanları İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'ne bağlanmıştır.

İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ile buna bağlanmış olan mühendislik yüksekokulları, Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Kocaeli Meslek Yüksekokulu'nun ilgili fakülte ve bölümleri, 20 Temmuz 1982 tarihli 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve bu Kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair 30 Mart 1983 tarihli 2809 sayılı Yasa ile Yıldız Üniversitesi adı ile kurulmuştur. Yeni kurulan üniversite Fen-Edebiyat, Mühendislik, Kocaeli'nde bulunan Meslek Yüksekokulu, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Rektörlüğe bağlı Yabancı Diller, Atatürk İlkeleri ve İnkilap tarihi, Türk Dili, Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar bölümlerinden oluşmuştur.

03 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı Yasa ile üniversitenin adı Yıldız Teknik Üniversitesi olarak değiştirilmiş; Mühendislik, Elektrik-Elektronik, İnşaat, Makina ve Kimya-Metalurji Fakülteleri olarak dört fakülteye ayrılmış, ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kurulmuş; Kocaeli Mühendislik Fakültesi ile Kocaeli Meslek Yüksekokulu ayrılarak Kocaeli Üniversitesi adı altında örgütlenmiştir. Günümüzde Üniversitemiz 9 Fakülte, 2 Enstitü, Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu ve 20000'i aşan öğrencisi ile eğitim-öğretimini sürdürmektedir.

Fakülte, Bölüm ve Programlar

Yıldız Merkez Kampüs
Elektrik-Elektronik Fakültesi
» Bilgisayar Mühendisliği
» Elektrik Mühendisliği
» Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
» Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
» İktisat
» İşletme
» Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Makine Fakültesi
» Makine Mühendisliği
» Endüstri Mühendisliği
» Mekatronik Mühendisliği

Mimarlık Fakültesi
» Mimarlık
» Şehir ve Bölge Planlama

Sanat ve Tasarım Fakültesi
» Sanat
» İletişim Tasarımı
» Müzik ve Sahne Sanatları

Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulu
» Teknik Programlar Bölümü

Enstitüler
» Sosyal Bilimler Enstitüsü
» Fen Bilimleri Enstitüsü

Rektörlüğe Bağlı Birimler
»Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
» Türk Dili
» Enformatik
» Beden Eğitimi

Davutpaşa Kampüsü
Eğitim Fakültesi
» Bilgisayar ve Öğretim Tek. Eğitimi
» Yabancı Diller Eğitimi
» Eğitim Bilimleri

Fen-Edebiyat Fakültesi
» Batı Dilleri ve Edebiyatı
» Biyoloji
» Fizik
» İstatistik
» Kimya
» Matematik
» Türk Dili ve Edebiyatı
» İnsan ve Toplum Bilimleri

İnşaat Fakültesi
» İnşaat Mühendisliği
» Çevre Mühendisliği
» Harita Mühendisliği

Kimya-Metalurji Fakültesi
» Kimya Mühendisliği
» Matematik Mühendisliği
» Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
» Biyomühendislik

Yabancı Diller Yüksek Okulu
» Temel İngilizce
» Modern Diller

Ayazağa Kampüsü
Meslek Yüksek Okulu
» İktisadi ve İdari Programlar
» Teknik Programlar

0 yorum:

Yorum Gönder